Därför ska du prova på ridning

Att rida hästar är inte bara roligt, det hjälper dig att bli starkare, mer koordinerad och uppmärksam. Det är en utmaning att lära sig kontrollera ett så stort djur, men när du väl fått kontrollen kommer du att uppleva en helt ny känsla av frihet och makt.

När du rider kommer du närmare naturen och får en större uppskattning för djuren. Det kan också vara en lugn och avkopplande aktivitet som låter dig ta en paus från vardagens stress. Att rida hästar hjälper även till att stärka ditt immunförsvar, minskar stress och ger en allmän känsla av välbefinnande. Och låt inte rädslan för att bli olyckligt falla hindra dig – med rätt utrustning och instruktion är ridning mycket säkert.

Är det svårt att rida?

Som nybörjare kan det vara utmanande att ta steget att börja lära sig att rida, men det är en utmaning som definitivt lönar sig. Med en bra instruktör och en vänlig häst kommer du att vara på gång på nolltid. Och glöm inte att alla var en gång nybörjare – med tålamod och engagemang kommer du att bli en expert rider på ingen tid.

Olika sätt att rida

I Sverige får man rida fritt i naturen men det är viktigt att välja en stig som är lämplig för hästen och där du inte riskerar att få möten som stressar hästen eller andra trafikanter. Det finns även ridhus där man kan träna inomhus, vilket kan vara bra under vintern eller om man vill ha en säkrare miljö. Det finns också många ridskolor som erbjuder klasser i olika discipliner, som hoppning eller westernridning.

Om du rider med en instruktör kommer han eller hon med största sannolikhet ha koll på bra vägar att rida på men annars har naturvårdsverket en lista över vilka stigar som man ska välja. I synnerhet ska man undvika vägar där du får mycket möten och på mark som inte passar hästen.

Sammanfattningsvis, om du inte har testat på ridning så ta med dig en vän och boka en ridlektion, så kan ni tillsammans upptäcka hur trevligt det kan vara att rida.

Lämna ett svar

Därför ska du prova på ridning