Kända hästar

Hästar blir ofta porträtterade i både film och böcker, här hittar du några kända hästar från populärkultur och historien.

Pippis häst – Lilla gubben

Lilla gubben är Pippis häst i böckerna och filmer om Pippi Långstrump. Han är inte bara stark, utan kan också prata och spela schack. Lilla gubben bor i Pippis kök och hans favoritsnack är sockerbitar.

Arns häst – Ökenvind

I bokserien om Arn – Tempelriddaren får huvudpersonen Arn en arabisk häst som heter Ökenvind. Tillsammans utför de många äventyr, bland annat tar de sig genom den muslimska världen för att rädda Arn från slaveri. Ökenvinds snabbhet och ryttarfärdighet kommer flera gånger till användning i böckerna, som när han låter Arn ta sig undan fiender eller tar honom över höga berg.

Zorros häst – Tornado

I filmerna och serierna om hjälten Zorro är hästen Tornado hans trogne följeslagare. Tornado är väldigt modig och står alltid Zorro till tjänst, både i strider och när han lurar fiender. Dessutom kan Tornado prata och räkna, vilket kommer till användning vid flera tillfällen. Tornado är alltid svart med en vit fläck på bröstet som liknar Zorros maskering. Du kan se Tornado i filmerna ”The Mask of Zorro” och ”The Legend of Zorro”.

Emils häst – Lukas

Lukas är Emils häst i bokserien om Emil i Lönneberga. Han är en gammal trög och lat häst som inte kan tänka sig att arbeta, men trots det uppskattar han Emils godhet och vård. Emils mamma vill sälja Lukas, men Emil lyckas rädda honom och tillsammans hjälps de åt att få en bättre plats på farmarens gård.

Odens häst – Sleipner

Sleipner är Odens häst som enligt legenden har åtta ben och kan förflytta sig mellan världar. Sleipner kan också springa lika fort som vinden, och Odens åkturer på Sleipner är därför ofta legendariska. Sleipners pappa var den kraftiga hingsten Svadilfari, som enligt legenden byggde Valhall för Odensättarna. Sleipner är också den ende hästen att finnas med i Eddan, en samling av vikingasagor.

Don Quijotes häst – Rosinante

I historien om Don Quijote är Rosinante hästen som Don Quijote rider på när han reser runt i Spanien för att utföra tapperhet. Rosinante är en gammal trög och sliten häst men Don Quijote ser den som en stolt ridhäst och kallar den för min prins. Dessutom kan Rosinante tala, dock bara i Don Quijotes fantasier – i verkligheten är Rosinante inte så modig, men tillsammans med Don Quijote utför de äventyr och strider mot alla odds. Rosinante symboliserar också Don Quijotes liv som en fattig riddare där allt han har, inklusive hästen, är slitet och trött.

Rosinante är en viktig del av Don Quijotes liv och historia, och den visar på att hästar kan vara mer än bara transportmedel – de kan vara lojala följeslagare i både stora och små äventyr.

Lämna ett svar