Ridning förbättrar barns kognitiva förmågor

Är du osäker på om ridning kan vara en bra fritidsaktivitet för ditt barn? Det kostar visserligen mycket pengar och tar en massa tid men det finns också stora fördelar. Studier har visat att det finns många hälsofördelar med att rida, t.ex. att man får starka rygg och benmuskler men nu visar även forskning att det är positivt för hjärnan.

En studie har visat att barn som rider tränar förutom kroppen också hjärnan. Studiens resultat kom fram till att vibrationerna från hästen som kommer när man rider aktiverade barns hjärnor och stimulerade lärandet, minnet och problemlösning. När barn red läste de hela tiden av hästens vibrationer och fick därmed hela tiden återkoppling om hästens sinnestillstånd samt beteende, vilket gjorde att barnen hela tiden fick tolka dessa signaler och därefter interagerade med djuret.

Att ta hand om ett levande djur, planera och utföra ridpass kräver både koncentration och problemlösning. Det har tidigare visat sig att barn som rider är mer skickliga i att hantera stressiga situationer och de löser problem mer effektivt.

Det är inte bara under ridningen som hjärnan får träning, det krävs också ett stort ansvar att ta hand om hästarna. Att se till att ge dem mat, vatten och sköta om sin häst dagligen tränar barnens kognitiva förmågor.

Därför kan det vara värt att överväga ridning som en fritidsaktivitet för ditt barn, inte bara för de många hälsofördelarna men också för de kognitiva effekterna det har. Du kan kontakta en ridskola för att hitta en lämplig ridlektion för ditt barn och se om det är något som passar dem. Vem vet, kanske har de potential att bli den nästa sportstjärnan i dressyr eller hoppning. Men framförallt, se till att ha kul tillsammans med sin häst och njut av de många fördelarna ridningen erbjuder.

Lämna ett svar