Så här kan du spara pengar som ryttare

Att äga en häst kan vara en dyr affär, men det finns flera sätt att spara pengar och samtidigt erbjuda bästa möjliga vård för din häst. På den här sidan hittar du tips som hjälper dig att spara pengar som hästägare.

Gör din research

Det finns många utgifter förenat med att vara hästägare och ryttare. Genom att förstå kostnaderna som är involverade i att äga en häst kan du skapa en budget för att se över hur mycket utgifter du har och vad som går att spara på. Detta inkluderar att köpa hästen, stallplats, foder, hovslagare, veterinärvård, försäkring och andra utgifter.

Se till att din häst är och förblir frisk

Att välja en frisk häst med bra temperament kan spara dig pengar i längden genom att minska veterinärkostnader och potentiella träningskostnader. Håll koll på vaccinationer, avmaskning, tandvård och regelbundna hovslagarbesök. Förebyggande vård kan hjälpa dig att undvika dyra medicinska problem längre fram.

Köp i större kvantiteter

När det är möjligt, köp foder, hö, strö och andra förnödenheter i större kvantiteter för att dra nytta av rabatter. I regel är det alltid billigare att köpa varor i större mängder, vilket innebär att du har möjlighet att få ner utgifterna om du planerar dina köp inför framtiden.

Dela utgifter

Om du har vänner eller familjemedlemmar som också äger hästar, överväg att dela kostnader för saker som foder, hö och strö, samt tjänster som hovslagare och veterinärbesök. Detta är också sammankopplat med den tidigare punkten – eftersom om ni delar har ni möjlighet att köpa in större mängder och på så sätt spara pengar.

Samla lån

Om du har dragit på dig smålån och krediter kan det vara en bra idé att undersöka möjligheten att samla dina lån. Oftast har många mindre lån en hög effektiv ränta eftersom att du betalar flera uppläggningsavgifter och en hög ränta om du väljer avbetalningar. Det finns flera tjänster som hjälper dig att samla lån och du kan få en överblick på samla-lan.nu.

Lär dig att utföra så mycket hästvård som du kan själv

Det är inte alla uppgifter som går att utföra själv, som t.ex. veterinärundersökningar, hovslagning o.s.v. men det finns många moment som går att lära sig. Om du lär dig att utföra grundläggande återkommande uppgifter själv, som att rykta, klippa man och svans kan du spara mycket pengar.

Underhåll din utrustning

Att ta hand om sin utrustning och övriga tillbehör gör att du förlänger deras livslängd, på så sätt sänker du kostnaden eftersom du inte kommer att behöva ersätta dem lika ofta.

Undersök om du kan köpa begagnad utrustning

Köp varsamt använda sadlar, täcken och annan utrustning istället för att köpa nytt. Kolla in secondhandbutiker, onlineforum, marknadsplatser som Blocket och Facebook market, samt sociala mediegrupper för bra erbjudanden. Hör även runt med dina stallkompisar.

Stallalternativ

Undersök olika stallalternativ för att hitta det mest prisvärda alternativet för dig. Titta i synnerhet på om du kan sänka kostnader genom att göra mycket arbete själv. Om du har möjlighet kan du till och med ha hästen i ett stall på din egen tomt (om det är genomförbart).

Budgetera klokt

Skapa en månatlig budget för hästrelaterade utgifter och håll dig till den. Avsätt en nödfond för oväntade kostnader, som veterinärnödsituationer och vid händelse av olyckor.

Var energieffektiv

Om du har ett eget stall så kan ett bra sätt att spara pengar vara att införa energieffektiva metoder, som att använda LED-belysning, isolera stallet och stänga av lampor och utrustning när de inte används. Detta hjälper inte bara plånboken utan även miljön.

Gå med i klubbar eller föreningar

Genom att bli medlem i en lokal hästklubb eller förening kan du få tillgång till grupprabatter, utbildningsresurser och nätverksmöjligheter. Du kan också få råd och hjälp från andra hästägare om hur du bäst kan ta hand om din häst.

Kom ihåg, att snåla på din hästs underhåll kan leda till hälsoproblem och högre utgifter i längden, så även om man vill spara pengar är det viktigt att aldrig göra det på din hästs bekostnad! Lycka till! 😀

Lämna ett svar